Holdbeskrivelse for DcH-Hernings: Nosework Begynder

Dette hold er for hunde og hundeførere,

  • der har gennemført hvalpehold, et begynderhold eller træning på højere niveau.
  • der har et godt, grundlæggende træningsniveau og hunden er under kontrol under træningen.
  • der har interesse i at lære Nosework fra bunden.


Hvad er Nosework?

Nosework er en spændende aktivitet, der fokuserer på at træne hundens naturlige evne til at bruge sin næse til at finde specifikke dufte. For begyndere handler nosework om at introducere hunden til denne sjove og udfordrende sport gennem enkle og strukturerede øvelser. På Nosework begynderholdet introduceres hund og hundefører i et 3 mdr. forløb, hvor 1. duft og de 4 Nosework elementer præsenteres.


Hvad laver man på Nosework begynderholdet?

På Nosework begynderholdet starter træningen med at introducere hunden til de specifikke dufte, der anvendes i sporten, såsom eukalyptus eller lavendel. Denne indledende træning indebærer enkle snuseøvelser, hvor hunden får mulighed for at udforske duftene. Hver gang hunden viser interesse for duften, belønnes den straks med godbidder og ros for at opbygge en positiv forbindelse til duften.

Efterhånden som hunden forbinder duften med belønning, er det vigtigt at observere dens reaktioner, når den finder duften. Nogle tegn på, at hunden har lokaliseret duftkilden, inkluderer at den stopper op og står stille, snuser intenst til stedet eller stirrer fokuseret på kilden eller hundefører. Når disse tegn opstår, skal hunden straks belønnes med masser af godbidder og ros. Dette forstærker den korrekte adfærd og motiverer hunden til at fortsætte med at søge efter duftkilden i fremtidige træningssessioner.

På begynderholdet introduceres også de 4 forskellige søg: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.

Beholdersøg: I beholdersøg placeres duftkilden i en af flere beholdere, såsom kasser, dåser eller lignende. Hunden skal nøjagtigt identificere den beholder, der indeholder duften. Udfordringerne inkluderer at skelne mellem flere lignende beholdere og identificere den korrekte kilde til duften.

Indendørssøg: Ved indendørssøg placeres duftkilden et eller flere steder i et indendørs miljø, såsom et rum eller en gang. Denne type søg foregår inde og kan omfatte forskellige typer rum og overflader. Udfordringerne inkluderer at navigere i forskellige indendørs miljøer og håndtere forskellige distraktioner og lugte.

Udendørssøg: Udendørssøg foregår i forskellige udendørs miljøer, hvor duftkilden kan være gemt på jorden, i planter eller på strukturer. Dette søg udføres udenfor og kan omfatte alt fra parker til parkeringspladser og skovområder. Udfordringerne inkluderer at håndtere forskellige terræner, vejrforhold og naturlige distraktioner.

Køretøjssøg: I køretøjssøg placeres duftkilden på ydersiden af et køretøj, og hunden skal identificere den nøjagtige placering. Dette søg udføres omkring parkerede køretøjer, såsom biler, lastbiler eller trailere. Udfordringerne inkluderer at håndtere forskellige former for adgang til duftkilden.


Undervisningsform:

Undervisningen forudsætter at hundeføreren kan følge træningen i klubben hver gang og træner hjemme med udleveret materiale.  

I starten er træningen i klubben meget trænerstyret, da der lægges stor vægt på at indlæringen foregår korrekt og efter en fast plan. Derefter skal hundeførerne både træne individuelt og arbejde samme i små og store grupper under trænervejledning.  


Generelt:

Det er i høj grad op til den enkelte hundefører at få det optimale ud af og deltage aktivt i træningen. Der tages individuelle hensyn til hund og ejer. Hundeføreren skal være indforstået med at træningen ofte vil flyttes til en lokalitet, hvor der kræves ekstra transporttid. 

Der trænes 1 gang om ugen. Den officielle træningstid er 1 time, men du skal afsætte mindst 1½ time til hver træning. Selve træningen foregår typisk på et hold med 1 uddannet instruktør. Alle involverede i træningen er ulønnede og frivillige i klubben.


Redigeret juni 2024

Nyheder

Sponsorer